Kungälvs-Kuriren har talat med tre av dom som är ”skyldiga” till denna massinvandring av dansband till Kungälv under loppet av två månader i vår. ”Pac” Carlström, heltidsanställd hos IK Kongahälla, Maritta Engström, turnékoordinator hos European Concerts och Bjarne Lundqvist, trummis och sångare i The Mule Skinner Band.

”Pac” Carlström, dags i påsk för ny stor dansgala i Kungälv och med premiär för Mimershallen, hur kommer detta sig?
-Man har lagt nytt sportgolv i Idrottshallen vilket innebär att vi måste hyra in ett golv att lägga på till dansarna.

Har man inte detta problem även i Mimershallen?
Jo, men det är ju en modernare arena, fräschare på alla sätt och som ger en bra möjlighet att sälja från en riktig servering och med snygga och fina toaletter.

Hur mycket folk hade ni på dansbandsgalan 2015?
Runt 2 000 personer.

Dansar Du själv?
Njaeee…kanske inte så mycket nu. Dock när det begav sig på sjuttiotalet. Då var man ju både i Kungälvsparken, på Hoffrekullen och Spekeröd. Det var tider det.

Hur är det att vara dansarrangör idag?
Vi tappar ju lite av mogendanspubliken av förklarliga skäl och får därför köra fredag med modernare tongångar. Det är alltid en kamp om ”deadline” ekonomiskt.

The Mule Skinner Band med medlemmar från 60-talets Streaplers har ju konsert i Mimers Hus den 25 mars, samma dag Ni drar igång Er gala. Påverkar detta publikflödet tror Du?
Nä, deras publik går inte på vår dansgala, så det tror jag inte. De har förmodligen en riktigt mogen publik.

row-brake

The Mule skinner Band | Foto: Joakim Jalin
The Mule skinner Band | Foto: Joakim Jalin

Kungälvs-Kuriren talade även med en av dansbandsmusikens riktiga trotjänare, Bjarne Lundqvist. Trumslagare hos både Streaplers, Flamingokvintetten och nu med de gamla kamraterna i The Mule Skinner Band.

Bjarne, hur tror Du en sådan intensiv dansbandsvår påverkar publiktillströmningen för Kungälvsarrangörerna?
-Svårt att säga. Vi vet ju att vid Kungälvsarrangemang kommer ingen publik från Göteborg utan mer från Ale och Stenungsund.

Drabbar detta dansbands eller konsertarrangörerna?
Utan tvekan dansbandsarrangören.

På vilket sätt då?
Dom som gick ut och dansade förr gör ju inte detta idag på samma sätt utan tycker det är trevligare att i lugn och ro sätta sig i en skön konsertlokal och bli underhållna.
Dessa lite äldre går kanske bara ut en gång per år och dansar nu.

Hur går det för ditt The Mule Skinner Band?
Jättebra. Vi har ju hållit på ett år nu och gjort konserter. Premiärskivan har sålt snart 10 000 exemplar och vi har påbörjat inspelningen av nästa. Vi spelade faktiskt på annandag jul på Sagateatern i Borås. Skönt att rocka av sig julmaten. Sedan är det fullt upp i vår med ytterligare konserter.
row-brake

Flamingokvintetten | Foto: Joakim Jalin
Flamingokvintetten | Foto: Joakim Jalin

Kungälvs-Kuriren bjuder på en liten spellista med vårens dansbandsartister i Kungälv

Maritta Engström, koordinator på Kungälvsföretaget European Concerts Scandinavia AB – och ansvarig för många konserter i Kungälv. Hur ser Du på alla dessa dansband i Kungälv i vår?
-Det är väl jättehärligt för Kungälvsborna med ett sådant stort utbud. Vi är ju ingen dansarrangör utan renodlad konsertarrangör och är involverade i drygt 100 konserter över hela världen varje år. För oss är det alltid en stor konkurrens om publiken i vilken stad vi än befinner oss. Förutom de dansbandskonserter vi gör i Kungälv i år kan vi även berätta att vi har klart med att Flamingokvintetten som gör en runda till efter sin succé- och avskedsturné i år. Dom kommer till Kungälv i oktober 2016 – så ja, det är mycket dansband men som sagt, som Kungälvsbo är jag jätteglad.

Dansbandsutbudet våren 2016 som är klart:

27 jan    Konsert – Streaplers på Mimers Hus, Kungälv
4 feb     Konsert – Larz Kristerz på Mimers Hus, Kungälv
25 mars  Konsert – The Mule Skinner Band på Mimers Hus, Kungälv
25 mars  Dans – Blender och Sannex på Mimershallen, Kungälv
26 mars  Dans – Expanders och Casanovas på Mimershallen, Kungälv
27 mars  Dans – Lasse Stefanz och Pilebos på Mimershallen, Kungälv
1 april     Konsert – Sten & Stanley på Mimers Hus, Kungälv

.

.

.