Uppvuxen i Kungälv fick Svenska Dagbladets bragdguld

157

Henrik Stenson in Jan 2014”För barriärbrytande bragd, vunnen med iskyla och teknisk briljans”, lyder motiveringen. Henrik Stenson blev den första svenske golfaren på herrsidan att vinna en majortävling då han efter en dramatisk slutrond tog hand om titeln i British Open på Royal Troon, Skottland, i juli. Den 40-årige göteborgaren tog även OS-silver och blev för andra gången totalvinnare på Europatouren. Detta har bl.a. UNT att berätta.

– Jag är jättestolt och jätteglad för att få den här utmärkelsen, var Henrik Stensons första kommentar efter Bragdguldsbeskedet. Stenson är golfens andra bragdmedaljör efter Annika Sörenstam som fick utmärkelsen 1995. Golfförbundets generalsekreterare Gunnar Håkansson är otroligt glad:
– Det här betyder mycket för golfen i Sverige. Henriks säsong är något vi drömt länge om inom svensk golf, att ha en herrspelare som vinner en major och når OS-framgång och dessutom vinner fler saker. Det hjälper oss i den löpande processen att få ut golfen ännu bredare, säger han.

Henrik Stensson är född i Göteborg den 5 april 1976 men växte upp i Ytterby där han spelade golf på Gullbringa G&CC när han var tolv år. När han fyllde femton år flyttade familjen till Bjärred i Skåne och han gick då med i Barsebäcks GCC. Större delen av året bor Henrik Stensson numera i Lake Nona i Florida, USA.