Volontärer med marinplast upplockad från Marstrand. Marinplasten kommer att skickas till TerraCycle där den blir en del i produktionen av världens första återvinningsbara schampoflaska gjord på upp till 25 % återvunnen marinplast. | Foto: Lisa Sörman

Kungälv kommun tar sig an marinmiljöförstöring genom att städa upp längs kustremsan på Marstrand med hjälp av den lokala konståkningsklubben och Håll Sverige Rent. All hårdplast som samlades in den 6:e maj från Marstrand återvinns nu och delar av materialet används i tillverkningen av världens första schampoflaska gjord utav 25 % strandplast.

mer plast än fisk (viktmässigt) i haven år 2050

Zandra Nilsson som arbetar på TerraCycle berättar att uppskattningsvis 8 miljoner ton plast, såsom plastflaskor, matförpackningar, plastpåsar, bildäck och fisknät flyter omkring i våra hav. Enligt Ellen MacArthur stiftelsen (EMF) går 95 % av plastmaterialets värde förlorat och i den här takten kommer det vara mer plast än fisk (viktmässigt) i haven år 2050. Som tur är hjälper kommuner som Kungälv till för att hantera det här växande problemet genom att organisera strandstädningar. Tack vare ett innovativt projekt kan avfallet som samlats in från Marstrand nu få ett andra liv som världens första återvinningsbara schampoflaska gjord utav 25 % marinplast.

Ett skepp kommer lastat med insamlat skräp och dessutom plast som kan återvinnas. | Foto: Lisa Sörman

Kungälv kommun har arrangerat ett flertal strandstädningar i år under perioden 1 april till 7 maj och över 700 volontärer har hjälpt till. Under strandstädningen den 6 maj samlade volontärer in ca 20 kilogram med hårdplast från havet varav de vanligaste föremålen är plastflaskor, olika förpackningar och lock.

Påverkan från solen, saltvattnet och sanden innebär att plasten som blir upplockad från de lokala stränderna i vanliga fall är i för dåligt skick för att kunna återvinnas och hamnar därför tillsammans med det brännbara avfallet. Tack vare ett innovativt samarbete mellan återvinningsexperterna TerraCycle, SUEZ och P&G kan nu marinplast återvinnas.

Volontärer från strandstädningen skickar den insamlade hårdplasten från Marstrand till TerraCycle som betalar fraktkostnaderna. All insamlad PE-HD plast används för att tillverka nya Head & Shoulders återvinningsbara schampoflaskor gjorda utav upp till 25 % återvunnen marinplast. Flaskorna kommer till en början att säljas i Frankrike, men målet är att försäljningen senare ska utvidgas till andra europeiska länder, inklusive Sverige. Den övriga insamlade hårdplasten såsom PET, PE-LD, PP och PS återvinns med TerraCycles existerande avfallsprocesser och får ett andra liv som exempelvis utomhusmöbler eller soptunnor.

För några helger sen var vi ett gäng som fyllde en hel båtlass!

Lisa Sörman från Havsnätverket Väst, en av volontärerna från strandstädningen säger ”Det är en väldigt härlig vårsyssla att åka ut till kusten för att se vad havet har spolat in. Bara på några timmar går det att plocka ihop så mycket skräp från vår kust och när vi är några stycken som plockar tillsammans så syns det snabbt en stor skillnad. För några helger sen var vi ett gäng som fyllde en hel båtlass! Det var en härlig känsla att se alla säckar med skräp som nu inte längre utgör en fara för naturen.”