Spotify stäms på 1,3 miljarder

Musik skall väl alltid vara stämd?

126
Camper Van Beethoven vill ha betalt av Spotify. | Foto: Jason Trasher/Pressbild

Respektabla sajten Billboard.com har i en artikel via Breakit påstått att Spotify distribuerat copyrightskyddat material.

David Lowery, advokat och som representerar rockbanden Camper Van Beethoven och Cracke menar att Spotify distribuerat material som är copywrightskyddat men inte betalt licenserna för detta. I den stämningsansökan som kom in till rätten i Californien, USA i måndags har Spotify misslyckats att identifiera ägarna av kompositioner. För detta vill Lowery att Spotify betalar 150 miljoner dollar vilket då skulle vara cirka 1,3 miljarder svenska kronor.

Stämning säger att de anser påföljden bör bli mellan 750 och 30 000 dollar för varje överträdelse och upp till 150 000 dollar per låt för varje ”uppsåtligt” intrång.
Spotify har dessutom en pågående förlikningsförhandling med den amerikanska rättighetsorganisationen National Music Publishers Association.

Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre.

Spotify har enligt källor till Billboard dock en backup-fond på mellan 17 till 25 miljoner dollar. Dessa skall då vara öronmärkta för tillfällen likt ovanstående där man inte lyckats identifiera och skaffa licenser för verken. Detta tycker då advokat Lowery skall tala för att Spotify offentligt erkänt att de misslyckats med att skaffa licenser för verken.

Spotify har via sin kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, kommenterat stämningen till Breakit.
”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

”Vi har ett nära samarbete med National Music Publisher Association (organisationen för förlagsrättigheter i USA, reds. anm.) för att hitta bästa möjliga sätt att på ett korrekt sätt betala ut de royaltys vi har satt åt sidan, samtidigt som vi investerar i den tekniska expertis som krävs för att bygga ett heltäckande administrationssystem för förlagen. Så att vi kan lösa det här problemet för gott.”