Somaliasamtal kan kosta Kungälvsborna stora pengar – Svara inte!

339
Det finns ingen hejd på hur folk försöker lura oss alla på pengar med otaliga fyndiga försök. Var alert! | Foto: Pexels/Pixabay CC 0 1.0

Under de senaste dagarna har ett flertal personer i Sverige fått okända telefonsamtal från Somalia, utan att ha någon anknytning till landet. Det kan röra sig om bedrägeriförsök, enligt polisen. Telefonnumren har riktnummer +252 och på sociala medier uppmanas folk till att inte ringa tillbaka till dem, skriver Norran och Metro. Det kan handla om bluffsamtal som kostar pengar. På hitta.se har flera rapporterat om hur de har fått samtalen mitt i natten.

Den som ringer tillbaka riskerar att bli kopplad till en telefonsvarare och får lyssna på musik i väntan på att ”kopplas fram”. Och under tiden blir kostnaden för samtalet allt högre. På sin hemsida skriver polisen att den har fått en rad samtal om att personer har blivit uppringda från nummer som börjar på +252. Ingen av dem som har varit i kontakt med polisen har svarat på samtalen och därför menar polisen att det är svårt att veta vad personen som ringer vill. – Det jag har hört från vårt kontaktcenter är att vi har fått ett tiotal samtal om detta, från fredagskvällen till nu på förmiddagen, säger Towe Hägg, presstalesperson på polisen i region Stockholm, till TT.

kan bli av med stora pengar

Polisen råder den som får ett samtal från utlandet och inte väntar sig ett sådant att inte svara eller ringa upp numret. – Vi kan konstatera att det kan vara försök till bedrägeri, men det vet vi inte för tack och lov svarade personerna inte och ringde inte upp. Vi har valt att tala om det på vår hemsida och hoppas att ingen annan besvarar samtalen heller. Det kan vara ett troligt bedrägeri och då kan man bli av med stora pengar.

Bytt landskod
Vi har fått epost från våra läsare att bluffsamtalen bytt land, och nu kommer från landskoden +248, som tillhör Seychellerna, en ögrupp i västra Indiska oceanen, utanför Afrikas östkust. Detta skriver även kollegan Nyheter4.com om.

Telefonbluff
Om du blir uppringd av ett utländskt nummer ska du inte svara om du inte förväntar dig ett samtal. Om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer bör du inte heller ringa upp. Samtalet är troligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar.