Foto: Alexandra Döbeln

En sprudlande glad Mikael Andersson i föreningen Kungälv Kyokushin Karate är mäkta stolt när han berättar att man nu för tredje gången får arrangera tävlingen. Detta trots att man är den yngsta föreningen i landet. Det kommer att bli riktig rock´n roll. Skriv upp den 7 maj i era kalendrar.

Mikael Andersson i tankar inför nya visioner. | Foto: Thomas Engström
Mikael Andersson i tankar inför nya visioner. | Foto: Thomas Engström

Riksmästerskapen i Kyokushin vandrar mellan olika städer och föreningar varje år. 2016 skall det bli något alldeles extra då föreningen och dess grundare kommer att lägga den på Mimers Kulturhus i teatern. Detta så att vår publik får uppleva något alldeles extra med dessa fantastiska idrottsmän. Riksmästerskapen består bara av seniorklasser, berättar Mikael.

Det blir som en rockkonsert då?
–Javisst. Karate i denna formen är en upplevelse även om jag tycker att karate är ett slitet uttryck och folk bara uppfattar det som slag och sparkar. Det gäller att vara intelligent form av kampsport. Blir som att sitta vid ringside i stolarna på Mimers. Blir en heldag med häftig musik, utställningar och försäljning i foajén. Dessutom workshops, information och kampsportsintresse, karatebussen som är ett annat projekt jag arbetar med.

När är biljettsläpp?
Inom kort. Mimers teater innehar ju bara 338 platser och föreningarna runt Sverige får tilldelat en kvot. Resten går till Kungälvspubliken. Tävlingen pågår en enda dag.

Är det sett som en riktig idrottsgren?
–Absolut, säger Mikael. Dessutom en samarbetspartner till Mimers Gymnasium då vi har startat en idrottsprofil som heter Kyokushin Karate som är den enda i sitt slag i Sverige. Precis som man söker till exempelvis hockeygymnasiet. Man pluggar på dagarna och har träning och utbildning hos mig utöver detta. Detta är unikt och aldrig hänt tidigare, säger han stolt.

”väldigt få skador Mest blåmärken”

Bland oss vanliga så är ju karate något  man sett på TV i  japanska kampsportsrullar?
–Hehe, jo. Det är väl som med allting annat, man måste vara intresserad och sätta sig in i det. Sporten är oerhörd tuff och som jag sa, en intelligent sådan. Man tävlar med slag och spark mot ben, kropp men mot huvudet med lätt kontakt. Kyokushin karate anses vara en av de hårdaste kampsporterna som finns. Ändå är det väldigt få skador. Mest blåmärken. Det är alltid ett stort ansvarstagande mellan deltagare och arrangörer.

Vem är den bästa?
–En av de mest framgångsrika genom tiderna i Sverige är en av mina tidigare elever, Jimmie Collin. Collin har gjort hundratals fullkontaktsmatcher utan skydd och är helt skadefri.

Dolph Lundgren | Foto: Eva Rinaldi
Dolph Lundgren skickade en personlig videohälsning i direktsändning till Mikael Andersson på Eldsjälsgalan 2015. Foto: Eva Rinaldi/Wikipedia

Mest kända då?
–Haha, det är min kollega Dolph Lundgren. Vi har samma grad, 3 dan…eller hade, men min ödmjukhet förbjuder mig att säga att jag är ett steg högre nu, ler Mikael. Det var väldigt känslomässigt när jag på ”Årets Eldsjälsgala” 2015 fick en hälsning på direktsänd videolänk från Dolph. Då blev det klump i halsen.

För att återgå till Riksmästerskapen på Mimers Teater. Hur många tävlande blir det?
–Inom förbundet är det drygt 3 000 utövare så det är inte helt lätt att få vara med i Riksmästerskapen. Då detta är en seniortävling så går man efter något som kallas semi-kontakt. Detta innebär i första hand att man får ansöka till en myndighet för att få utöva tävlingen. Fortsättningsvis så innebär detta att föreningarna – med eget ansvar – inte kan sätta upp vem som helst då det är oerhört tuffa tävlingar. Innebär att varje uttagen tävlande skall ha en viss grad och erfarenhet.

Hur många är med från Kungälv Kyokushin?
–Vi vet inte riktigt ännu men i den bästa av världar, 3 – 5 stycken, säger Mikael. I tävlingsformat är ju detta en kampsport men i vår övriga verksamhet ser vi Kyokushin som ett sätt att bygga självkänsla, trygghet och att må bra fysiskt utan att börja tävla.

Hur många medlemmar är ni i Kungälvs Kyokushin?
–Föreningen startade 2009 med inflyttning i våra lokaler 2010 och vi har idag 250 medlemmar och 100 på kö.

Kyokushin-Foto-Alexandra-Dobeln-DSC_0185-crop
Foto: Alexandra Döbeln

100 på kö? Hur skall ni få in dom i verksamheten?
–Jaha du, det första som krävs är ju större lokaler och det är inte helt lätt i vår kommun.

Du är ju bevisligen en eldsjäl Mikael – full av visioner. Vad är nästa vision?
–Vi går in i 2016 med höga ambitioner. Grundvisionen, som vi både talat med politiker och media om är att i Kungälv bygga Trygghetens Hus. Men det är ju en annan historia.

En sista fråga – Hur lång är en Kyokushin match?
–Inte precis lika lätt att förklara som en fotbollsmatch med två halvlekar. Så här är det. Rond 1 är 3 minuter och rond 2 är 2 minuter. Kan man inte utse en vinnare här ställs dom tävlande på vågen. I det fall någon väger mer än 3 kg mer än den andra vinner den lättare personen. Väger man inom samma 3 kg´s område blir det ytterligare 2 minuter. Därefter koras vinnaren. Det finns 5 domare och det krävs således 3 domares röster minst för att vinna.

Kungälvs-kuriren kommer att följa både mästerskapet och Kungälvs egen eldsjäl – även om  Sverigenomineringen går ut 2016 – Mikael Andersson och hans kommande visioner.

 

FAKTA
Kyokushin är en karatestil och kampsport, som grundades 1957 av Sōsai Ōyama Masutatsu med utgångspunkt från dennes färdigheter främst i Gōjū-ryū och Jūdō. Den markerade en trend åter till karatens ursprungliga roll på Okinawa. ”Kyoku” betyder ytterst, ”shin” betyder sanning eller verklighet och ”kai” förening, ansluta sig till. Kyokushinkai blir då ungefär ”Den yttersta sanningens sammanslutning”. Inom kyokushin tränar man hårdare sparring än de flesta andra karatestilar. Internationellt tävlar man med fullkontakt-regler, en form som kallas knock-down.
Bland kända utövare av kyokushin-karate kan nämnas Marshall McDonagh, Brian Fitkin, Lloyd Payne, Dolph Lundgren, Bas Rutten, Georges St. Pierre, Howard Collins, Håkan Nygren, Andy Hug och Michael Söderkvist. I Sverige finns drygt 3000 utövare.
Som de flesta andra kampsporter har kyokushin en så kallad Dojokun, en slags kodex för hur man ska bete sig i och utanför dojon. Det var Sosai själv som skrev Dojokun med hjälp av Eiji Yoshikawa, som även skrivit Musashi.
  • Vi skall träna vår kropp och själ för en fast och orubblig vilja.
  • Vi skall noga studera kampkonstens innersta väsen för att påpassligt och rådsnabbt reagera när så behövs.
  • Vi skall med en sann och okuvlig karaktär fostra självbehärskningens sinnelag.
  • Vi skall vinnlägga oss om höviskhet, respektera våra seniorer och avhålla oss från ett våldsamt beteende.
  • Vi skall vörda vår personliga övertygelse och inte glömma ödmjukhetens dygd.
  • Vi skall förhöja vår visdom och styrka för att inte fela i händelse av en konfrontation.
  • Vi skall hela vårt liv fortsätta att öva karatens principer och därigenom fullborda den yttersta sanningens väg.
Källa: Wikipedia