Montage: Joakim Jalin | Foto: PublicDomainPictures/Unsplash

Nyårsafton – vi skall ringa, fira och smälla in det nya året 2016. Vad gäller fyrverkerierna är detta en glädjekälla och en visuell upplevelse, om det görs på rätt sätt och att man tar hänsyn. För andra är det kanske ett stort problem. Kan exempelvis vara att man har husdjur som är rädda. Detta även om rena ”smällare” idag inte är tillåtna i Sverige.

Sedan har man ju riskerna också. Väldigt viktigt är ju att man följer de anvisningar som finns vilka är olika beroende på vilken typ av fyrverkerier man skall använda. Dessutom, skall Du arrangera ett fyrverkeri måste Du söka tillstånd hos polisen i god tid och få det godkänt. Oavsett så är det alltid Du personligen som är ansvarig för följderna. Tillstånd är också nödvändigt för dem som säljer fyrverkeri. Köparen skall också alltid vara minst 18 år.

Förbjudet med smällare
Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.
Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus skriver polisen på sin webbsida.

Om Du skall ha ett större fyrverkeri eller skall ordna någonting i ett område där det exempelvis bor mycket folk kan Du behöva ett tillstånd. Är Du osäker så kontakta alltid polisen. Vid fyrverkerier inomhus vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar krävs tillstånd. Det finns tillfällen då undantag görs men då efter prövning av polisen. Kom också ihåg att det är alltid den som avfyrar fyrverkeriet som är den ansvarige.

Thailändska lyktor och ballonger
I dessa fall gäller speciella föreskrifter. För att få skjuta upp raketer eller släppa upp föremål som brinner eller innehåller metall (till exempel svävande lyktor) gäller olika regler beroende på hur långt ifrån en flygplats du befinner dig vid uppsläppet. Nu för tiden är det dock enklare för dig som planerar uppsläpp av svävande lyktor. Från och med den 1 november 2013 behövs inget tillstånd från Transportstyrelsen för detta. Det är tillåtet att släppa upp max 50 lyktor per gång oavsett stigningshöjd. Lyktorna får max vara 100 cm höga.
Dock, om det finns en flygplats inom närområdet och denna ligger inom 10 km från uppsläppet måste man ta en kontakt i god tid med dem. Orsaken är att det kan störa piloter vid start och landning.

Tillstånd i vissa fall
Det finns ändå några fall där man måste söka tillstånd och i detta fallet hos Transportstyrelsen. Kostnaderna för detta kan variera mellan 1 400 – 2 800:-.

Tillstånd krävs för följande:

  • Skjuta upp raketer som väger mer än 500 gram
  • Släppa upp fler än 50 svävande lyktor på en gång
  • Släppa upp en eller flera stora svävande lyktor (lyktans höjd 100 cm eller mer).