Oljeutsläpp utanför Marstrand kan bli katastrofalt

595
Oljestoppet kommer från ett spill av en bunkring utanför Skagen (fartyget på bilden har inget med utsläppet att göra). | Foto: Unsplash/Pixabay CC 0 1.0

Tidigt under måndagsmorgonen återupptar kustbevakningen saneringsarbetet. -Vi har flyg uppe för att kartlägga hur oljan har rört sig. Två av våra enheter åker ut nu för att fortsätta saneringsarbetet och en dansk enhet är redan på plats, säger Jennie Allard, befäl vid Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg. Oljan, som kommer från ett spill under en bunkring utanför Skagen, befinner sig nu cirka 20 kilometer väster om Marstrand och rör sig norrut.

Oljeklumpar kommer med stor sannolikhet att nå land

Oljeutsläppet som upptäcktes utanför Marstrand kommer sannolikt att nå kusten. Flera fartyg fortsätter under måndagen med saneringsarbetet. Det var under söndagen som ett flera kvadratkilometer stort oljeutsläpp upptäcktes, 14 kilometer väster om Marstrand norr om Göteborg.

Under morgonen har kustbevakningens flyg varit uppe i luften för att bevaka omfattningen av oljeutsläppet som nu närmar sig Orust och Tjörn. Under dagen hoppas man kunna fortsätta saneringen. Enligt kustbevakningen handlar utsläppet om spridda oljeklumpar, vilket gör det svårt att samla upp. Räddningstjänsten på Tjörn har beredskap för att oljan ska nå land. Oljeklumpar kommer med stor sannolikhet att nå land. -Tyvärr är det så. Det är omöjligt att sanera allt för klumparna sjunker och stiger och en del av den kommer att nå kusten, säger Jennie Allard.

Oljestoppet kommer från ett spill av en bunkring utanför Skagen. Kustbevakningen beräknar att saneringsarbetet till havs kommer att pågå i flera dagar.