Silvia Tavsan och Ronny Lundqvist | Foto: Thomas Engström
Silvia Tavsan och Ronny Lundqvist | Foto: Thomas Engström

När man kliver in genom dörren känns det som om Du vill ta av Dig skorna och krypa upp i soffan som finns där. Kaffe- och en ljuv matdoft slår emot mig och jag känner välbehag. Detta professionellt inredda café har en oerhörd stor mysfaktor och är ett härligt tillskott i Kungälvs caféutbud.

 

När KungälvsKuriren besöker Café Fröken Silvia mitt på dagen finns ingen möjlighet att intervjua den nya innehavaren. Silvia Tavsan springer mellan borden och leverarar stora tallrikar fyllda med paj, sallad och annat gott till fyra damer vid hörnbordet, en äldre man vill ha vispad grädde i kaffet och mer smör på en smörgås. Inga problem svarar Silvia glatt och rusar ut i köksregionen. Några tjejer sitter i ett annat hörn med fönsterplats och avnjuter ett stort glas med kaffe var. Vi får snällt gå därifrån i oförrättat ärende då lokalen är helt fullsatt. -Kom tillbaks vid sextiden ropar hon när vi vänder utåt.

-Jag har under lång tid drömt om en egen rörelse, berättar Silvia lugnt för oss när vi är tillbaka precis innan stängningsdags. Trots att det ramlar in kunder löpande hanterar hon både mig och dom med proffsighet och ett leende, fast något trött ser hon allt ut.

”det vore kul om flickvännen kunde förverkliga denna dröm”

Hur kom Du på idén?
Jag har bott i Kungälv i fem år och barnen som nu är 12 respektive 7 år kan klara sig lite bättre själva. Då jag är nyförlovad satt vi och pratade en kväll, jag och min fästman. Ronny Lundqvist, som driver egen målerifirma inflikar att han skulle tycka det vore kul om flickvännen kunde förverkliga denna dröm. Efter letande på Blocket gav de sig ut och tittade på några alternativ.
-Utan Ronnys stöd hade det varit svårare, säger Silvia och ger Ronny en mjuk blick. När jag stod här en kväll och målade kom det in en kund från restaurangen bredvid och såg sig omkring. -Jaha, sa han, här har aldrig någon lyckats bedriva någon lönande verksamhet, skrattar Ronny. Var ju inte direkt någon höjdare att måla färdigt den kvällen.

När var premiären?
Fredagen den 13…november, ler Silvia.

Du, det känns som hemma här, har Du designat alldeles själv?
Nej nej, vi anlitade ett bolag som heter Rancold i Göteborg som hjälpte oss med just denna inredning. Just för att hitta mysfaktorn.

Vad erbjuder Ni kunderna att förtära?
Oj, vi har massor förutom det traditionella bland annat matiga pajer, vår Västerbottenpaj är grym säger Silvia med eftertryck, blåbärs- och äppelpajer, lasagne, pannkakor och färska och matiga smörgåsar.

Öppettider…?
Vi måste ju finnas här för våra kunder så måndag till fredag 08.30 – 18.00 och på helgerna 10.00 – 16.00. Fast häromkvällen, vid stängningsdags satt det kvar en massa kunder och pratade. Trots att de hade ätit färdigt. Det var mysigt och lite roligare att städa i köket med gäster som var kvar. Det tycker jag var ett gott tecken.

Med detta lämnar jag Silvia Tavsan och fästmannen Ronny Lundqvist – som förresten lirar fotboll då och då med Håkan Hellström i GAIS Oldboys – tätt tillsammans i soffan på sitt nya Café.
Hög mysfaktor, typ!

Café Fröken Silvia ligger på Nytorget mellan Kungälvs-Posten och Champs Bar. Ja, gu´ tår då!