Ny app kan ge tarmsjuka i bl.a. Kungälv lite hjälp

174
Ny telefon-app kan ge ett lättare liv för tarmsjuka. | Foto: OpenClipart-Vectors/Pixabay CC0 1.0

En app som ska hjälpa patienter med kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar att hålla koll på sin sjukdomsaktivitet utvärderas nu på Södra Älvsborgs sjukhus. Detta skriver sverigesradio.se  På en kvart ungefär har man ett svar i sin smartphone – men även här på mottagningen får vi samma analysresultat. Alltså enkelhet, snabbhet, och möjligheten att göra det när som helst, säger Anders Lasson, mag-tarmspecialist på SÄS till sverigesradio.se

Med regelbunden provtagning kan man justera behandlingen

Idag lämnar patienter in sina avföringsprover till laboratoriet och provsvaren kommer först fem-sju dagar senare. Med den nya appen kan patienten ta egna prover i hemmet och få svaren betydlig snabbare. – Lite som diabetespatienter kontrollerar sitt blodsocker hemma, så kan man kontrollera inflammationsaktivitet i tarmen på det här sättet. Det är patienter med Crohns sjukdom och ulcerös kolit som på ett enkelt sätt kan använda appen hemma tillsammans med en provtagningsutrustning: De löser upp ett avföringsprov, droppar några droppar på en testbricka, och få då ett färgband. Appen tar sedan, genom telefonens kamera, en bild på färgbandet som sedan skickas på analys. Strax därpå kommer provsvaren.

Många kan få ett enklare liv

Det kommer säkert inte att gälla riktigt alla patienter utan kanske patienter med mycket krångel, med mycket symptom ifrån sin sjukdom, där vi vill ha täta kontroller för att styra behandlingen. Med regelbunden provtagning kan man justera behandlingen så att den blir så optimal som möjligt, så det finns en möjlighet till det. Anders Lasson hoppas att den nya appen ska kunna vara i bruk inom ett år avslutar han till sverigesradio.se

Fakta Crohns sjukdom
Crohns sjukdom, även känt som Crohns syndrom och regionell enterit, är en typ av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) som kan drabba alla delar av mag- och tarmkanalen från mun till anus. Symptomen innefattar ofta buksmärta, diarré (kan även vara blodig vid svår inflammation), feber och viktnedgång. Även områden utanför mag- och tarmkanalen kan drabbas av komplikationer som anemi; eksem eller utslag, artrit, ögoninflammation (uveit); och trötthet (ibl. fatigue). Hudutslagen kan bero på infektion såväl som pyoderma gangrenosum eller erythema nodosum. Ileus förekommer relativt vanligen, och de med Crohns har en förhöjd risk för tjocktarmscancer.
Fakta Ulcerös kolit
Ulcerös kolit betyder ’blödande tjocktarmsinflammation’ och är en autoimmun inflammatorisk tarmsjukdom, som endast berör tjocktarmen och ändtarmen. Man vet inte mycket om vilka mekanismer som gör att sjukdomen debuterar och brukar prata om en kombination av arv, miljö (PFOA / c8) och kost. Stress kan vara en bidragande orsak både till sjukdomens debut och nya skov,[1][2] men detta gäller inte alla. Kosten kan ha en viss betydelse, se nedan. Icke-rökare drabbas oftare av ulcerös kolit, rökstopp kan trigga i gång sjukdomen.