Nu stänger man akuten nattetid på Kungälvs Sjukhus

Blir det chartrade bussar till Sahlgrenska nu då, tro

835
Sjukhuset-6569-2
Här blir det stängt och låst framöver nattetid. Nästan 5 500 personer får ta sig in till Sahlgrenskas akutmottagning istället. | Foto: Joakim Jalin

För att få ekonomin i balans så måste akutmottagningen i Kungälv stängas nattetid. Patienter får nattetid istället vända sig till Sahlgrenska eller Nu-sjukvården, berättar SVT Väst i kvällens nyheter.

Kungälvs-Kuriren hade flera artiklar i ämnet i januari där flera av våra politiker i kommunen agerade och slutresultatet blev en akut som fortsatte vara öppna nattetid. Man kan självklart undra då vi så sent häromdagen skrev om ett nybygge under en femårsperiod för en miljard.

 

Styrelseordföranden på Kungälvs Sjukhus Benny Strandberg meddelade resultatet av eftermiddagens styrelsemöte. | Foto: Pressbild – Kungälvs Kommun

Styrelsen tog beslut under torsdagskvällen
Akutmottagningen på Kungälvs sjukhus måste stänga nattetid för att få sjukhusets ekonomi i balans. Det beskedet kom under torsdagen från styrelsen för Kungälvs sjukhus. – Vi har inget val, säger ordförande Benny Strandberg (KD) till svt.se. Kungälvs sjukhus har länge brottats med sin ekonomi. Förra året gick sjukhuset 25 miljoner kronor back. När den första kvartalsrapporten i år kom visade den rött. Hittills har sjukhuset gått 19 miljoner back och om det fortsätter så skulle sjukhuset landa på minus 55 miljoner kronor vid årets slut.

En mäktig sparåtgärd
Styrelsen för Kungälvs sjukhus beslutade under torsdagen att ställa sig bakom en åtgärdsplan på totalt 75 miljoner kronor. Det handlar, förutom en stängning av akutmottagningen nattetid, bland annat om att stänga av en somatisk vårdavdelning med 25 vårdplatser och en psykiatrisk vårdavdelning med 10 vårdplatser. Man beslutade också att dra in en ambulans, från fem fordon till fyra, nattetid. – Det handlar i grund och botten om en kostnadsökningstakt som är på tok på hög. Den måste vi komma tillrätta med, säger Benny Strandberg.

Ibland förstår man inte allt som sägs – men det är väl politik, eller?
Samtidigt som styrelsen föreslår att akuten ska stängas nattetid så har de fått ett utökat uppdrag inom akutsjukvården av regionfullmäktige. Akutmottagningen i Kungälv ska i framtiden täcka ett större geografiskt upptagningsområde. – Det är ett bekymmer att vi måste gasa och bromsa samtidigt, våra ägare får helt enkelt ta ställning till om det går att göra så, säger Benny Strandberg fortsättningsvis till svt.se.

– Vi har gjort vår läxa, säger Benny Strandberg. Nu är det dags för våra ägare att sätta ner foten.

Då Kungälvs-Kuriren hade flera artiklar om samma ärende i början av året var alla säkra på att det inte skulle ske. Vad säger man nu.
Frågan om att stänga akutmottagningen på Kungälvs sjukhus nattetid har varit uppe tidigare, senast i början av året. Då sade beställarnämnden nej. Nu hamnar akutmottagningens öde i Hälso- och sjukvårdsstyrelsens händer. – Vi har gjort vår läxa, säger Benny Strandberg. Nu är det dags för våra ägare att sätta ner foten. Enligt Benny Strandberg skulle en stängning av akutmottagningen mellan klockan 21.30 och 07.00 spara tio miljoner kronor om året.

– Det handlar om ungefär 15 patienter per natt som får åka till NU-sjukvården eller Sahlgrenska istället, säger Strandberg till svt.se. Kungälvs-Kuriren kan då konstatera att det blir nästan 5 500 personer per år.

Det har ju varit på gång att stänga avdelningar också.
Här säger Benny Strandberg att en stängning av akutmottagningen är en förutsättning för att kunna stänga vårdavdelningar. Håller akutmottagningen öppet på nätterna blir inflödet av patienter för stort för att kunna stänga dem. Samtidigt kommer stängningen av vårdavdelningar och akutmottagning ge mer arbete till öppenvården men det har styrelsen, enligt Benny Strandberg, räknat med. – Vi har i uppdrag att få en ekonomi i balans och då måste vi göra såhär. Det här är ingenting vi önskar men vi har inget val, säger Benny Strandberg.