Nu ökar trycket på Fågelcentralen i Kungälv

216
Nu är perioden då trycket ökar på Djurambulansen - vilket också ger mer besök hos Fågelcentralen i Kungälv. Foto: Pexibear/Pixabay CC0 1.0

Den här tiden på året lämnar många djurungar sina bon. Framförallt är det fågelungarna som ger ambulansen extra arbete. –Vi kan få in upp emot sextio samtal om dagen. Sommartid ökar det ganska markant, särskilt när fågelungarna hoppar ur bona, säger Tony Johannesson, jouransvarig på Djurambulansen till Sveriges Radio.

3000 larm på ett år för Västra Götaland

Djurambulansen kör främst husdjur som behöver hjälp att komma till veterinären eller liknande, men de samarbetar även med Fågelcentralen i Kungälv, Kottecentralen i Lilla Edet och åker på larm om andra skadade djur. I Västra Götaland finns det en bil som åker ut på larm om dagarna men målet är att det ska finnas två.

Ger väldigt mycket att hjälpa till

– Det ger en väldigt mycket att kunna hjälpa och se att den hjälpen behövs, säger Tony Johannesson, jouransvarig på Djurambulansen. –Under 2015 hade vi en markant ökning av antalet larm. Från 1000 larm till 3000 larm på ett år för Västra Götaland och Stockholmsområdet, säger Tony Johannesson. Inför sommaren stärker Djurambulansen nu bemanningen och rekryterar fler volontärer till den ideella organisationen.

FAKTA
Svenska Djurambulansen är en ideell förening som gör precis det som namnet antyder, transporterar skadade eller sjuka djur till veterinär eller annan lämplig instans. Föreningen drivs med tanken att inget djur ska behöva lida, och startades 2008 av William Wright. Just nu har vi 3 djurambulanser som täcker Västra Götalands län och 2 djurambulanser som täcker Stockholms län. Visionen är att en dag finnas i hela Sverige och vi jobbar hårt för att vidareutveckla till nya regioner. De personer som kör ambulanserna gör detta ideellt och får således inte betalt. Föreningen får inga statliga bidrag utan är helt beroende av stödmedlemmar, donationer, sponsorer och gåvor. För djur och djurägare är det helt gratis att åka med Svenska Djurambulansen!