Motionsspår i Kungälvs Kommun testat med toppbetyg

531
Hög ranking och toppbetyg i riksjämförelse för Fontinmilen och Kotten som anläggning. | Foto: Pressbild

Philip Persson och Oskar Jensen berättar att de sommaren 2016 besökte motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. – Sverige har tusentals motionsspår. Vi letade upp det bästa i varje kommun och sprang och dokumenterade sedan över 300 stycken. Tusentals motionsspår har kokats ned till en ärofylld topplista över de 100 bästa motionsspåren som i nuläget följs av uppemot 2000 personer. Nu har turen kommit till Kungälv och på vår facebooksida är man från och med idag på 45:e plats.

Foto: pressbild

Skall bli en bok
Hela den färdiga topplistan kommer i sommar att publiceras i magasinet Spring och det övergripande målet med hela projektet är att skriva en bok om Sveriges bästa motionsspår, berättar grabbarna.

Fontinmilen bjöd på mård
Philip och Oskars utlåtande Fontinmilen sammanfattades till en trevlig runda med flera fina naturinslag.

Bland landets alla milspår är det få som håller lika hög kvalité hela vägen runt

”Mårdar, just det. Har du någonsin sett en vild mård? En sagofigur, en historisk gestalt tänker du kanske. Men nej, under vårt alra morgonvarv på den beryktade Fontinmilen uppenbarade de sig plötsligt framför oss. Skröckslagna for de raka vägen upp i granarna och ”flängde” sedan runt bland trädtopparna likt förvuxna ekorrar tätt jagade av våra förbryllade blickar. Även om detta var en av våra vildaste naturupplevelser någonsin skulle vi aldrig låta så pass slumpartade sammanträffande påverka vårt omdöme. Vi säger bara att längst bort på Fontinmilen finns möjlighet att se mård. Det finns samtidigt många anledningar att ta sig runt Fontinmilen. Skogen är vacker, från den inledande granskogen med sporadiska vyer över Göta Kanal till de mäktiga lövskogssluttningarna med sina ekprydda krön längst i norr. Bland landets alla milspår är det få som håller lika hög kvalité hela vägen runt och på förhand nåddes vi av ryktet att Fontinmilen skulle vara Sveriges tuffaste.

Utöver ett konkurrenskraftig milspår har Fontin också en alldeles förträfflig anläggning

Även om det är en bit kvar upp till ribban – som de satt till Gammlia i Umeå) så sällar sig Fontinmilen utan tvivel till den absoluta toppen. Döm om vår förvåning när inledningen är så gott som flack. Först efter två kilometer kommer spårets första brutalbacke, då nerför! Därefter dröjer det emellertid inte länge innan spåret kommer igång på riktigt. Förenklat kan vi säga att spåret är draget över två enorma kullar med långa och tilltagande branta stigningar och upp ur dalen som skiljer dessa åt. Spara lite kraft till den sista stigningen som är dragen i serpentiner parallellt med en skidbacke. Utöver ett konkurrenskraftig milspår har Fontin också en alldeles förträfflig anläggning med café, toaletter, utegym och en hinderbana. Detta alldeles intill Kungälvs tjusigaste näckrosdamm. Nämnde vi att här finns mård?”