Foto: Privat / NickLooy/Pixabay CC0 1.0

När Missing Dog lägger ut en efterlysning på en saknad hund når det 600 000 personer, berättar Linda Sarajärvi, en av de drivande i Missing Dog Västra Götaland.

När Missing Dog lägger ut en efterlysning på en saknad hund når det 600 000 personer

Tanken på att skapa Missing Dog Västra Götaland formades hos Andreas Selin redan 2012 då han ofta hörde om bortsprungna hundar vars ägare behövde hjälp med att leta efter sin hund. Han fortsatte att fundera på hur man skulle få hjälp av fler människor i letandet när det behövdes. Något som som  liknade organisation Missing People – fast för hundar – Missing Dog. Det skapades en sida som skulle vara samlingsplats, berättar Linda som senare anslöt som administratör tillsammans med Andreas.

Hur gör jag då om min hund försvunnit?
-Man skickar ett meddelande till oss med all information om din hund, information om ras och plats för försvinnandet. Vi lägger därefter ut en efterlysning på vår Facebooksida som i dagsläget når över 600 000 personer. Alla våra ”följare” ser då efterlysningen i sitt Facebookflöde, delar efterlysningen så att även de som inte följer oss men ändå finns med på deras vänlista ser informationen. Deras vänner i sin tur delar ”lysen” ,som Linda kallar dem, snabbt blir stora och når ut till många människor.

Funkar detta verkligen?
-Jodå, berättar Linda. Detta resulterar i att många människor med stora hjärtan som klappar för våra fyrbenta vänner självmant ger sig ut och letar efter hunden om de bor i närheten. Ibland anordnas större sök där människor och hundar från hela Västra Götaland deltar. Väldigt ofta är det på grund av våra efterlysningar som hundar hittar hem igen. Hade vi inte lagt ut en efterlysning så hade människor inte vetat om att de kunde ge sig ut och leta.

Men om man nu skulle hitta en ensam och lös hund – kan man kontakta Missing Dog då också?
-Detsamma gäller upphittade hundar, vi lägger ut en efterlysning när vi får meddelande om en upphittad hund och väldigt ofta känns hunden igen av någon som ser vårt ”lys” och kontaktar ägaren som i sin tur kan kontakta upphittaren och därefter hämta hem sin hund.

Foto: sueflngn0/Pixabay CC0 1.0
Foto: sueflngn0/Pixabay CC0 1.0

Vilket fantastiskt jobb ni gör?
-Inte nog med detta, säger Linda. Vi på Missing Dog är även ute och söker efter hundar i ett samarbete vi har med en webbsida som heter id-hund.se. Då söker vi med s.k ID-hundar – hundar som tränats i att söka på exempelvis speciella lukter. Vi hämtar hundar hos till exempel polisen om de inte har möjlighet att ta en skadad hund till veterinär. Hundar som behöver mat och tak över huvudet på natten tas till våra hem i en kort period. Även ett visst samarbete med Polisens Djurgrupp har etablerats.

När är uppdraget avslutat?
-Vi rapporterar när en försvunnen eller upphittad hund är hemma igen, vilket är mycket uppskattat bland våra ”följare”.

Slutar det alltid lyckligt då?
-Uppskattningsvis är 90% av alla försvunna hundar som efterlyses på vår sida hemma inom åtta dagar. Naturligtvis förekommer det fall där hunden stulits, blivit påkörd eller t.o.m. dödad av rovdjur. Att hunden på eget bevåg driver iväg på äventyr är nog ändå det vanligaste. Vårt tips till alla hundägare är vanligtvis att inte binda sin hund ensam utanför affärer. Bättre att lämna hunden hemma innan man handlar. Håll hunden kopplad veckorna runt nyår och påsk när fyrverkerierna är som värst. Hur mycket du än litar eller känner din hund, så kan de bli rädda av plötsliga ljud och ge sig iväg, oavsett träning eller vana.

Hur mycket efterlysningar får ni in?
-Vi på Missing Dog Västra Götaland lägger i regel ut 2-3 efterlysningar per vecka. Kan självklart variera, naturligtvis. Veckorna runt nyår kan det komma upp i så mycket som 6-7 efterlysningar per dag. Ibland kan vi få reda på att en hund är hemkommen efter 2 timmar. Det värsta och även mest fantastiska fallet är då det tog 2,5 år, vilket gjorde det till vårt mest uppmärksammade ”lys” hittills som gällde Nora. En liten tik som försvann som valp i Vårgårda år 2013, och hittades gravt undernärd i Lilla Edet år 2015. Ja, alla sagor slutar ju lyckligt, säger dom.

Det finns flera Missing Dog organisationer runt om i Sverige. Vår Facebooksida heter Missing Dog Västra Götaland.

Om din hund försvunnit eller om du hittat en lös hund så kontaktar du Missing Dog Västra Götaland, hur?
Skicka ett meddelande till oss med information om ras, kön, ålder, exakt plats och tidpunkt för försvinnandet samt information om hunden är chippad och om försvinnandet är polisanmält. Detsamma gäller upphittade hundar – information om exakt var och när hunden hittades, kön m.m. Därefter läggs efterlysningen ut.

FAKTA
Tomas startade Missing Dog 2012 i Östergötland. På bilden här med sin hund. Hunden med rosa solglasögon. | Foto: Privat
Tomas startade Missing Dog 2012 i Östergötland. På bilden här med sin hund. Hunden med rosa solglasögon. | Foto: Privat
Urfadern till Missing Dog är Tomas Söderberg som bor i Östergötland. Enligt Tomas kom han på idén 2012. Tomas har även gått på hundskola i Svartedalen i Kungälv. -Det är den bästa idé jag kommit på i hela mitt liv berättar Tomas  för Kungälvs-Kurien. Om det är slumpen som gjorde att Anders Selin på MDVG och Tomas Söderberg födde idén samma år skall vi låta vara oskrivet. Bådas initiativ är oerhört lovvärt. Dessutom arbetar ju båda ideellt i detta och andemeningen är att hitta försvunna hundar.
Hur kom du på idén?
-Jag stod om sms:ade en hundägare som hade tappat bort sin hund. Det kom fram en person och undrade vad jag gjorde och jag svarade spontant att jag letar efter en Missing Dog. Jag tog mig en funderare i detta om hur man kunde starta något lokalt för att hjälpa andra hundägare.