Kungälvsbor – ökning av kycklingsmitta

Kan orsaka illamående, kräkningar och feber

522
Ovanligt många har drabbats av kycklingsmittan campylobacter. | Foto: Romi/Pixabay CC0 1.0

Ovanligt många har drabbats av kycklingsmittan campylobacter. Nu varnar smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé för hur man tillagar färsk kyckling. Under sommarmånaderna brukar campylobacter spridas bland människor. Men under hösten och vintern har sjukvården sett en kraftig ökning av infektionen.

Använd inte samma diskbänksyta eller skärbräda

– 90 procent av bakterierna dör om man fryser kycklingen. Därför skulle jag råda alla som äter färsk kyckling att vara väldigt noga med hur man tillagar den. Bakterien sprids i huvudsak från förorenade livsmedel och kan bland annat orsaka illamående, kräkningar och feber. Använd inte samma diskbänksyta eller skärbräda för andra saker om ni tillagat färsk kyckling har Nyheter4.com att berätta. Smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindhé menar att är två faktorer som spelar in; dels att vi äter allt mer färsk kyckling men också  att produktionsmetoderna har förändrats.  –Tyvärr ger de en högre förekomst att campylobacter i kycklingarna. Vi har problem i dag, säger hon.