Kungälvsbor – En miljard Gmail-användare bluffmailade i natt – drabbad?

364
Har du drabbats av phisingmail under natten? | Foto: Kaboompics license

”Vi uppmanar användare att rapportera phishing-mejl till Gmail”, twittrar Google Docs. Ser inte ut som bluffmejl. I mejlet fanns en länk som du ska klicka på för att godkänna att Google Docs öppnas. Det kan se ut som att mejlen kommer från någon av dina egna kontakter, vilket beror på att andra redan hackade mejllådor utnyttjas i bedrägeriet.

man arbetar för att detta inte ska hända igen

Mängder av människor utsattes för bedrägeriförsök i en stor nätattack mot Google-användare. Nätjätten säger sig nu ha stoppat angreppet. Googles ägarbolag Alphabet gick ut med varningen sedan många användare postat på sociala medier att deras konton hackats. Vem som ligger bakom bedrägeriförsöken är oklart.
Google säger att företaget har fått bukt med problemen, och att man arbetar för att detta inte ska hända igen. – Det ser inte omedelbart ut som ett phishing-mejl, säger IT-experten Cooper Quintin. Stoppades efter tre timmar. Phishing innebär att någon luras att lämna ifrån sig personliga uppgifter. Google lyckades på en mindre än en timme stoppa programmet som spred den skadliga koden, enligt företaget. Gmail beräknas ha över en miljard användare. Under tio procent av användarna ska ha drabbats, enligt företaget.

FAKTA (Teknikbyran.se)
Typ 1:
…är ett email som är designat att se ut som om det kommer från något legitimt företag eller organisation, men har en falsk avsändaradress.
…är mail som är avsedda att lura mottagaren att lämna ifrån sig personlig eller ekonomisk information, t ex användarnamn och lösenord, personnummer, kreditkortsnummer eller bankkontonummer, som sedan kan användas för bedrägerier.
…är ett mail som uppmanar mottagaren att lämna information på något av följande sätt t ex genom att svara på meddelandet eller via en länk i mailet gå till en falsk webbsida (som ser ut som ett företags webbsida) för att lämna känslig information där.
Typ 2:
Den här typen av mail innehåller ofta ett lockande erbjudande och en länk till ett företag, när man klickar på länken så installeras ett program utan att man märker det. Programmet som körs på datorn (utan att det märks) samlar in känslig information så som användarnamn och lösenord till banktjänster, och skickar den vidare.
Hur skyddar man sig då mot phishing?
Svara inte på email som uppmanar dig att lämna ut personlig eller ekonomisk information.
Klicka aldrig på länkar till webbsidor i ett mail du misstänker kommer från en falsk avsändare eller från en avsändare du inte känner till.