Jonas_ElChoco_Andersson
Jonas Andersson | Foto: Privat

Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplatsen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz. Här kunde historien tagit slut, men det gjorde den inte.

På torsdag kväll anordnar den engagerade fotbollsföreningen FC Komarken, tillsammans med bland annat Kungälvs kommun en drogföreläsning som handlar om vilka livsval man ställs inför som ung och hur viktigt det är att aldrig släppa hoppet, kärleken och tron på sig själv. Föreläsning riktar sig till föräldrar men alla är välkomna så det går också bra att ta med era barn och ungdomar. Detta är en del av budskapet man lagt inför denna spännande kväll i en föreläsning kallad ”Skärvor” på Mimers Hus torsdag kväll den 3 december.

När jag träffade Parker Ayewubo, initiativtagare till föreläsningen och tillhörande FC Komarken, i helgen så berättade han om föreläsningen ”Skärvor” med Per Lifvergren och Jonas ”El Choco” Andersson. En föreläsning om två människors omtumlande resor både inom sig själva och till andra sidan jordklotet.

Per är idag anställd av Svenska Narkotikapolisföreningen som droginformatör och utbildare | Foto: Privat
Per har varit anställd av Svenska Narkotikapolisföreningen som droginformatör och utbildare | Foto: Privat

Vi fick tag på Per Lifvergren i tisdagskväll där han berättar att han ser fram emot föreläsningen. Han har en bakgrund som drogmissbrukare och kriminell men det är sedan länge ett avslutat kapitel. Han vet vad mobbning och utanförskap kan leda till. Han mobbades från första till sjunde klass vilket ledde till att han började med droger när han var 12 år gammal. Det började med att han sniffade och sedan gick han över till att röka hasch och marijuana. När han väl började högstadiet blev det tyngre droger som amfetamin och heroin. Vändpunkten kom när Per var 20 år och sedan dess har han jobbat i förebyggande syfte mot mobbning och drogförbrukning. Arbetat på behandlingshem, som fältassistent, drogsamordnare, frilansföreläsare och är nu anställd av Svenska Narkotikapolisföreningen som droginformatör och utbildare.

Att fastna i ett missbruk är ingenting som händer en viss grupp av människor. Det handlar inte om vilken social ställning du har, om du är kille eller tjej, var du kommer från eller vilka familjeförhållanden du har. Drogerna är demokratiska, det spelar ingen roll vem du är. Vem som helst kan fastna i det och det enda vapnet som föräldrar har att påverka detta är kunskap, berättar Lifvergren.

Den andra föreläsaren heter Jonas ”El Choco” Andersson och att han finns på plats överhuvud taget är smått obegripligt. Efter det han gick igenom i Bolivias ökända fängelse El penal de San Pedro och kom hem med livet i behåll skriver hans bokförlag i förordet till hans bok om händelsen följande:

”Jag är ledsen min vän”, sa mannen och skakade lite sorgset på huvudet, ”men jag tror inte du kommer att överleva här inne.”

27-årige Jonas Andersson från Kungälv hade i ett desperat försök att bli av med sina skulder erbjudit sig att göra en affärsresa till Bolivia. Han åkte fast på flygplatsen med nästan tre kilo kokain i väskorna och hamnade på det ökända fängelset El Penal de San Pedro, 3 600 meter över havet i Bolivias huvudstad La Paz.
På San Pedro sitter stora knarkhandlare i rymliga tvåvåningsceller med eget kök och badrum, medan fattiga småtjuvar trängs med varandra i iskalla, små betongutrymmen på andra sidan väggen. Över 100 barn bor med sina fäder i cellerna och massor av människor hålls inlåsta i flera år utan att de har fått någon dom.

Bokomslaget till Markus Lettmans bok om Jonas Andersson
Bokomslaget till Markus Lutteman bok om Jonas Andersson

Det finns inga lås på cellerna eller vakter på avdelningarna. Tillgången på kokain är obegränsad och nästan alla bär vapen.
Jonas Anderssons första tid blev en kamp för livet. Han blev överfallen fler gånger än han kan minnas och tvingades bevittna hur flera fångar knivskars till döds eller torterades av andra fångar.
Men de kaotiska åren på San Pedro blev ironiskt nog också vändpunkten i hans liv. Det var här han slutade med droger, det var här han gifte sig och det var här han blev pappa för första gången.

Droger och dess konsekvenser kommer vara en del av innehållet men föreläsarna kommer också visa att det finns utvägar och att man aldrig ska släppa hoppet, kärleken och tron på sig själv. Föreläsningen är gratis och alla är välkomna. Torbjörn Olsson, ordförande i FC Komarken hoppas att man bjuder in släkt och vänner till evenemanget.

FAKTA
När: torsdag 3 dec kl 19.00 – 21.00
Var: Mimers Kulturhus Teatern, Kungälv
Pris: Fri entré
Övrigt:
18.30 – 19.00 Mingel bland utställarna från föreningslivet och kommunen
19.00 – Miguel Odhner (S) Kommunstyrelsens ordförande hälsar välkomna