–Vi är mitt i en låt och det är fullt tryck på dansgolvet när plötsligt folk börjar vifta med armar, skrika och tjoa, berättar sångaren i Streaplers, Kenny Samuelsson. Vi ser en person ligga livlös på golvet. Jag tar vår hjärtstartare och hoppar ner från scenen och rusar över dansgolvet. Som i trans gör jag det som vi lärt oss på utbildningen.

”Jag kopplar på de trådar eller kablar som mäter bl.a. hjärtfrekvensen och får denna gång till svar från maskinen – ingen aktivitet”.

Vad gör Du då?
Jag kopplar på de trådar eller kablar som mäter bl.a. hjärtfrekvensen och får denna gång till svar från maskinen – ingen aktivitet. Den informerar då om defibrillering. Någon i orkestern larmar ambulans samtidigt som man skall höra sig för om det finns någon sjukvårdskunnig i lokalen. Någon kanske skall tända upp belysning och någon eller några av oss försöka vara nära eventuell anhörig för att lugna. Inte helt lätt. Vi har dock en dialog om detta i bandet vilka uppgifter vi har om det händer igen.

Vad händer sedan?
Maskinen lyckas få igång hjärtat på kvinnan som jag tror var i 50-årsåldern. Man kommer inte riktigt ihåg hela förloppet. Sedan anländer ambulansen vilket ju var oerhört skönt.

Foto: Thomas Engström
Kenny Samuelsson (t.v) och Kjetil Granli i Streaplers nöjda med sin hjärtstartare | Foto: Thomas Engström

Hade Ni egen hjärtstartare med – på scen?
Jo, så är det. Vi hade talat om detta i många år i anledning av att detta hänt vid ett flertal tillfällen på våra spelningar. Inte så konstigt då vi gör upp till 100 jobb per år. Sedan jag började i Streaplers 1984 så har det inträffat 5-6 gånger faktiskt och man har då stått handfallen eller på sin höjd kunnat larma ambulans. Vi anmälde oss till en kurs inklusive vår chaufför och fick denna utbildning. Jag tror den kostade någonstans runt 17 000:-, då inkluderat en hjärtstartare. Känns som en av våra viktigaste investeringar. Det elementära i en sådan här situation är ju att personen snabbt får hjälp. Någon sa att för varje minut som går minskar chansen till överlevnad med 10%. Sedan bör man kanske uppgradera sin utbildning vart tredje eller fjärde år, tycker jag personligen, fortsätter Samuelsson.

Så Du tycker att alla turnerande dansband bör göra investeringen?
Det är upp till var och en. Inte bara dansband. Tänker på idrottsklubbar som har mycket folk, biografer, bingohallar och säkert många fler.

Vet Du någon mer som har det?
Min hemmaklubb i golf, Ale GK, ordnade en tävling för ett tag sedan där anmälningsavgiften gick till just en hjärtstartare. Så det finns många sätt. Dessutom så är den ju med i bussen hela tiden lättåtkomlig. Med tanke på hur många mil vi åker och hur mycket olyckor man kört förbi, kanske skulle den komma till användning där också. Ett fantastiskt hjälpmedel, lätt att sköta.

Vi gjorde en rundringning på några ställen i kommunen där det förekommer mycket folk.
Frågan vi ställde löd…

Har Ni hjärtstartare på plats?

****************************

–Jodå, finns i receptionen vid huvudentrén.

Mona Axelsson, personalchef
Stadshuset – Kungälvs Kommun

****************************

–Vi har 2 stycken hjärtstartare på bageriet.

Stina Petrini, kommunikationschef
Orkla (Göteborgs Kex)

****************************

–Det har vi. Kändes bra på utbildningen då den visade sig vara lätt att använda när det väl inträffar något.

Christian Andreasson, Enhetschef
Platsansvarig – Skarpe Nord

****************************

Dessutom finns idag ett ”hjärtstartarregister” där man kan se vart de finns placerade i hela landet – www.hjartstartarregistret.se

FAKTA HJÄRTSTARTARE
En hjärtstartare är enkelt uttryckt en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.
Hjärtstartare (även kallad defibrillator eller Automatisk Extern Defibrillator, AED) som finns tillgängliga i samhället är enkla att använda och kräver inga egentliga förkunskaper. De är i stort sett självinstruerande och hjälper och vägleder användaren genom de olika moment som ska ske, en del ger även instruktioner i hur hjärt- och lungräddning ska utföras korrekt. Det finns ett flertal olika hjärtstartarmodeller på marknaden men de har närmast samma funktioner och ser förhållandevis lika ut.
Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp. I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. Hjärtstartaren ger tydliga röstinstruktioner på svenska som är lätta att följa.
Kom ihåg att hjärtstartaren protesterar om personen du försöker använda den på inte har drabbats av ett hjärtstopp. Hjärtstartaren känner av detta och levererar bara ström om den känner av det elektriska kaos som är mottagligt för den behandlingen. Detta gör hjärtstartaren till en säker och användarvänlig apparat.
För rekommendationer kring inköp samt placering av hjärtstartare i Sverige se Svenska HLR-rådets sammanställning
Källa: Hjärtstartarregistret