Kungälvs grundskolor klättrar rejält på rankingen

123
Hårt arbete från kommunens skolledning kan göra "pluggandet" roligare för våra grundskoleelever. | Foto: klimkin/Pixabay CC0 3.0

I ett pressmeddelande säger grundskolechefen i Kungälvs kommun, Cristine Lysell att man inte är överraskad. SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, gör varje år en ranking av alla kommuners grundskolor. Kungälv klättrade i år från plats 88 till 32 av landets 290 kommuner.

I Västsverige är det få kommuner som ligger före oss.

–En mycket viktig sak är att alla skolor är med i arbetet och delar förtjänsten, säger Cristine. SKL mäter betyg och nationella prov i trean, sexan och nian. Och behörigheten till gymnasiet. Man jämför också kostnaden i förhållande till resultatet samt lärarbehörigheten. Men Cristine slår sig inte till ro med plats 32. Två centrala delar är den kompetensutveckling som alla lärare genomgår. Det andra är ett systematiskt kvalitetsarbete på alla nivåer.

Hur kan då nästa steg se ut kan man undra?
Man berättar att det siktas på förstaplatsen. I Västsverige är det få kommuner som ligger före oss. Vi gick exempelvis om Härryda och Kungsbacka i år. Vellinge vann med Nykvarn och Nacka på andra och tredje plats. Vellinge brukar ligga i toppen och kriga med några Stockholmskommuner. Men förhoppningsvis kommer Kungälv att blanda sig i den striden.