Kosläpp i Kungälv kan ge smitta av Ehecbakterie

280
Ut rusar dom från "lagår´n" i maj skuttande - men tänk att bara få sitta under korkeken och dofta på blommorna istället. | Foto: Susannemyrin/Pixabay CC0 1.0

– Vi vet att det är populärt att åka på kosläpp, men det finns vissa saker man behöver tänka på så att man inte blir sjuk, säger Lena Hult på Jordbruksverkets avdelning för djurskydd och hälsa. Vid tidigare kosläpp har flera personer smittats av Ehec-bakterien, en bakterie som orsakar magsjuka och som finns hos vissa kor. I Hjo drabbades besökare av parasitsjukan kryptosporidios för två år sedan vid ett kosläpp.

tvätta händerna både före och efter att man kommer i kontakt med djuren

Alla kor bär inte på smittorna, men man vet inte vilka som gör det, berättar Lena Hult. Därför uppmanar Jordbruksverket nu alla som ska besöka kosläpp att tänka på hygienen. Besökare uppmanas att tvätta händerna både före och efter att man kommer i kontakt med djuren, dels för att inte smittas själva men också för att undvika att sprida eventuella smittor till djuren.

Men lugn gott folk. Finns absolut ingen anledning att ställa in besöket att se lyckliga kor försvinna ut i vårvärmen. -Bara se till att man har god handhygien så klarar man sig, avslutar Lena Hult.

Aktuellt kosläpp i Kungälv kommun är Guddeby Gård i Ytterby lördag 6 maj klockan 10.00. Själva kosläppet sker dock 11.30. Kör väg 168 mot Marstrand i cirka 5 kilometer – då ligger gården på höger sida. Skylt med namnet på där.

FAKTA EHEC:
Enterohemorragisk Escherichia coli är en bakterie, som även går under namnen shigatoxinproducerande E. coli (Stec) eller verotoxinproducerande E. coli (Vtec).
Reservoaren för Ehec-bakterier är framför allt nötkreatur, men även får, getter och andra idisslare. Ehec har fått stor uppmärksamhet under de senaste åren och började på allvar spridas i Sverige i mitten av 1990-talet. Efter vanligen 2-4 dagar (ibland upp till 12 dagar) drabbas man av magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga. Ordet enterohemorragisk betyder blodig diarré och anknyter till de vanligaste symtomen. Ehec ger ingen eller endast låggradig feber. Ehec kan ge njurskador och andra allvarliga skador hos människor. Små barn är särskilt känsliga och dödsfall förekommer.
Källa: Jordbruksverket, Livsmedelsverket