Hoffrekullens Folkets Park i Kungälv – nostalgi i moll

1461

Hoffrekullen-1402
Hoffrekullen-1400
Hoffrekullen-1403

Det blir nostalgi i moll när man ser fina gamla folkparken Hoffrekullen i Kungälv förfalla. | Foto: Thomas Engström.


Redan när dokumentärfilmaren Joakim Jalin spelade in sin biofilm ”Får Jag Lov –till den sista dansen”, som utkom 2008, berättade Hasse Carlsson, sångare i Flamingokvintetten om många härliga minnen från Hoffrekullen.

Han vallades runt själva dansbanan och inne på rotundan under inspelningen – där redan då bonden som ägde marken – förvarade årets skörd av hö. -Vi spelade här ofta berättar Hasse i filmen och en gång var det över 2 500 personer här och roade sig. Man fattar inte att de fick plats. Han stod kvar länge och drömde sig bort på dansgolvet och man kunde höra ekot av ”I Den Gamla Kastanjeallén” någonstans i skogen…

Korv med bröd, chokladhjul, hångel i busken, fickpluntan och det allra bästa – dansen

Hasse Carlsson, sångare i Flamingokvintetten minns mycket väl Hoffrekullens danskvällar. | Foto: Joakim Jalin
Hasse Carlsson, sångare i Flamingokvintetten minns mycket väl Hoffrekullens danskvällar. | Foto: Joakim Jalin

När Kungälvs-Kuriren tog sig till den forna festplatsen i helgen var den t.o.m. svår att hitta bland alla träd och buskar. Man förstod plötsligt vad fort tiden går och att den härliga tid då alla Sveriges folkparker blomstrade och artisterna visste att varje sommar hade man sin grundinkomst säkrad med massor av jobb – den är över. Korv med bröd, chokladhjul, hångel i busken, fickpluntan och det allra bästa – dansen. Man behövde inte alltid kunna dansa för att dansa utan för att det var roligt att bara umgås. -Ibland skulle Jerry Williams med band eller någon annan riksartist packa upp sina grejor på samma scen som vi under tiden vi spelade för att efter showen dra vidare till Kungälvsparken och sedan avsluta uppe i Spekeröd, berättar Hasse Carlsson för Kungälvs-Kurirens utsände när vi konfronterar honom med bilderna. Folkparkens era är väl i princip över men tro det eller ej – Hasse och hans Flamingokvintetten är fortfarande ute och spelar både till dans och på landets konserthus – till hösten för 56:e året!

-Jodå, säger Hasse – vi kommer till och med till Mimers Hus i Kungälv den 28 oktober. Får ni gå och köpa biljetter, skrattar han i telefonen innan han ger sig ut på eftermiddagens golfrunda. Dessutom kommer bandet att synas tillsammans med Kalle Moraeus, Nordman och Ann-Sofie Otter i TV en lördag i oktober.

Hasse Carlsson, sångare i Flamingokvintetten minns mycket väl Hoffrekullens danskvällar.