Hela 11 tävlande från Kungälvs Kyokushin i Stora Höga Open

873

Stora Höga Open – Kyokushin Karate Kumite
Sundahallen, Stenungsund – 30 januari 2016

Kumite (組手 handgemäng) är det japanska ordet för sparring. Detta uttryck används flitigt inom många av de japanska kampsporterna, budoarterna. Ursprungligen klassades den som ett pedagogiskt ändamål. Det var inte alltid en del av utbildningen, eftersom lärarna ansåg praktiken onödigt riskabel, när det inte förelåg något behov av verklig strid. Oftast syftar ordet på mer eller mindre fri sparring, jiyū kumite (自由組手).

När Kungälvs-Kuriren fick smyga in i föreningens ”dojo” kändes det andäktigt att få stå på denna mjuka matta. Jo, det är så deras träningsrum heter. Det var ett rejält sorl i lokalen tills Mikael Andersson steg in och höjde rösten med ett ”Yame”. Det var som att dra ur en kontakt till en stereo som spelade för högt. Det blev knäpptyst. Man förstår nu att allt i denna sport och dess utövande handlar om disciplin. Varje gång medlemmarna går ur ”dojon” så säger man ”Osu”. Detta för att visa respekt för sina träningskamrater. ”Osu”, berättar Mikael är ett universalt ord som används mycket som hej, tack, jag förstår m.m. Hela benämningen är egentligen ”Osu No Seishin” och betyder ”vilja till tålmodighet”. Detta användes av japanska krigare förr i tiden när man lovade sin kejsare att aldrig ge upp för sitt land.

Motubi Choki var den person som som kom att stå som ursprunget till karatestilen Motobu-ha. Här med träningspartner utför han en typ av kumite. | Bild: (1926) Kumite of Motobu Choki/Wikipedia
Motubi Choki var den person som som kom att stå som ursprunget till karatestilen Motobu-ha. Här med träningspartner utför han en typ av kumite. | Bild: (1926) Kumite of Motobu Choki/Wikipedia

Vi träffade de elva som skall försvara föreningen färger i Stora Höga Open som går av stapeln lördag den 30 januari i Sundahallen i Stenungsund. Det är en bred front av olika kategorier där pojkar och flickor tävlar i separata klasser. I klasserna 7 – 9 år används ”light contact” vilket innebär att man endast får markera slag eller spark mot kropp. Gruppen 10 – 11 år får använda sig till viss del av ”light och semi contact”. Från kategorin 13 år och uppåt till senior används endast ”semi contact”. Detta innebär fullkontakt på kropp och ben men bara markering mot huvudet. Det är ju detta som gör Kyokushin Karaten till en sådan intelligent sport att man inte får träffa huvudet. Ni som har för avsikt att titta in på tävlingarna den 30 januari skall veta att de startar redan kl 08.00 och biljettpriset är 175:- för hela dagen. Arrangörer är Stora Höga Kyokushin Karate.

Osu