Har du som Kungälvsbo bokat resa på Travelstart.se

Ej godkända för paketreselagen

309
Som kund får du hålla extra koll på ditt skydd med Travelstart.se säger KO. | Foto: Unsplash/Pixabay CC0 1.0

Konsumentombudsmannen, KO, ansåg att Svenska Resegruppens sajt travelstart.se säljer paketresor, men Patent- och marknadsdomstolen håller inte med. Domen innebär att resenärerna inte har det skydd som paketreselagen ger då de bokar resa och hotell på sajten.–Domstolens beslut gör att resenärerna behöver vara extra uppmärksamma när de bokar. De går miste om det extra skydd som paketreselagen ger.

Istället måste konsumenterna vända sig direkt till flygbolaget och hotellet för att hålla sig informerade om till exempel ändringar och om något krånglar. Travelstarts ansvar begränsas, säger processrådet Ida Nyström i KO´s nyhetsbrev

Domstolen hade att ta ställning till om Svenska Resegruppens sajt travelstart.se marknadsförde paketresor när de sålde flyg och hotellövernattningar i kombination. Det var viktigt att klargöra eftersom lagstiftningen skiljer sig åt beroende på reseform. KO ansåg att reseföretaget inte tog tillräckligt stort ansvar i sina villkor, utan överlät för mycket på resenärerna att själva. Men domstolen ser travelstart.se som en teknisk plattform för olika sökmotorer, inte som en researrangör. –Vi tycker förstås att det är olyckligt att domstolen inte delade vår syn. Nu väntar vi in den nya paketreselagen som ska träda i kraft den 1 juli 2018. Vi hoppas att konsumenternas skydd stärks i och med de kommande reglerna, säger Ida Nyström.