Bild: Photodune
LoaEk3_Privat
Loa Ek gör rollfiguren Malin i Guldbaggefilmen ”Efterskalv” | Foto: privat

Vad var din första reaktion när du fick beskedet om den första guldbaggen?
-Asså vi bara skrek av lycka och jag reste eller nej jag flög upp och då hängde gänget med säger Loa till Kungälvs-Kuriren strax efter midnatt.

”Asså vi bara skrek av Lycka”

Det blev varken kritikerfavoriten ”Tjuvheder” eller publikfavoriten ”En man som heter Ove”. Den stora vinnaren på Guldbaggegalan 2016 stavas Magnus Von Horn. Den 32-årige regissörens långfilmsdebut ”Efterskalv” tar hem tungviktartitlarna bästa film och bästa regi skriver SvT.se

Filmen tog Guldbaggar i klasserna Bästa film, Bästa regi och Bästa manliga biroll genom Mats Blomgren på måndagskvällens Guldbaggegala på Cirkus i Stockholm. Berättelsen om tonåringen John spelad av Ulrik Munther som återvänder till sin hemstad efter ett fängelsestraff och pappan som kämpar med att nå sin son i dennes roll som social paria blev oerhört prisad. Vi Kungälvsbor får glädjas åt att Karebytjejen Loa Ek, som spelar Malin medverkar. På sin Facebook skriver Loa i november att Folk frågar mig om det verkligen är jag som spelar Malin för jag ser inte ut som jag gör i filmen och nej, jag gör inte det. Malin är Malin, en underbar karaktär jag fick lära känna och gå in i men jag är så stolt över mig och Malin för vi gjorde det tillsammans och vi gav aldrig upp”.

När man läser om Loa känns det som att det finns mycket hopp för våra ungdomar. Som 17-åring skrev hon ett långt inlägg i debatten om vägslitageskatten, riktad till vår statsminister Stefan Löfven. Har man en dröm att bli lastbilschaufför är det klart man kämpar för möjligheterna. Loa läste på transportlinjen på Mimershus Gymnasium i Kungälv. Blir spännande att följa denna tjej framöver – vad hon nu tänker hitta på härnäst. Bara att hon grejat hem en guldbagge till Kungälv är stort nog. Stort grattis säger Kungälvs-Kuriren.

Filmen som är en Film i Västproduktion skriver i ett pressmeddelande om de totalt 14 Guldbaggar man tog med sig hem – varav då tre stycken för Efterskalv – i Stockholmsnatten. ”Ikväll tog Film Västs samproduktioner hem inte mindre än 14 Guldbaggar och Biopublikens pris vid den TV-sända galan på Cirkus i Stockholm. Galan dominerades av Efterskalv, Tjuvheder, Flocken och En Man Som Heter Ove. Resultatet som överträffar förra året med tre Guldbaggar visar på Västra Götalands starka position som Sveriges mest betydelsefulla filmregion”. Tomas Eskilson, VD på Film i Väst avslutar – Det är fantastiskt att få lägga till årets 14 Guldbaggar till de 117 Guldbaggar våra samproduktioner samlat på sig mellan åren 1998 – 2014. Vi betraktar det som resultuatet av ett målvetvetet arbete att göra Västra Götaland till Sveriges främsta filmregion.

FAKTA
Guldbaggegalan 1968. Olof Palme diskuterar med Lena Nyman som fick en av de tre baggar som delades ut det året. | Bild: Wikipedia
Guldbaggegalan 1968. Olof Palme diskuterar med Lena Nyman som fick en av de tre baggar som delades ut det året. | Bild: Wikipedia
Guldbaggen kallas det svenska filmpris som sedan 1964 årligen har delats ut på Guldbaggegalan av Svenska Filminstitutet för ”för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året”. Det delades ursprungligen ut i tre kategorier, vilket med åren har utökats till mer än ett 15-tal. Dessutom delas under prisceremonin flera ”relaterade priser” ut.
Källa: Wikipedia