Gratis miljötratt räddar avloppsrören i Kungälv

202
Nu är det slut med stopp i köksvasken på grund av matfett som stelnar i avloppsrören. Hämta din miljötratt gratis från kommunens återvinningscentraler eller i stadshuset. | Foto: agamaszota/Pixabay CC0 1.0

Nu är det slut med stopp i köksvasken på grund av matfett som stelnar i avloppsrören. Hämta din miljötratt gratis från kommunens återvinningscentraler eller i stadshuset. Tratten som är specialtillverkad för ändamålet gör det möjligt att enkelt och bekvämt utan lukt och spill ta hand om överblivet matfett efter matlagning. Tratten passar på en pet-flaska och när flaskan är full kan du kasta den antingen i soppåsen som går till förbränning eller lämna in den på din återvinningscentral. Detta berättar man kommunens webbsida.

Under sommaren 2016 uppmättes en fetthalt fyra gånger gränsvärdet i avloppsvatten

Matfett som hamnat i avloppet är ett stort problem i Kungälvs kommun. Under sommaren 2016 uppmättes en fetthalt fyra gånger gränsvärdet i avloppsvatten in i vårt reningsverk på Koön. Fett avlagras inne i våra avloppsledningar och pumpar. Förr eller senare blir det stopp med dyra rengöringskostnader som följd.

Vad är problemet?

Fett i avloppet är ett stort problem som inte bara kan orsaka stopp i din egen köksvask. Det fastnar också i våra gemensamma avloppsledningar och pumpstationer vilket kostar stora summor i extra underhåll. Den specialtillverkade tratten finns att hämta gratis på kommunens återvinningscentraler eller i kundcenter i Kungälvs Stadshuset. En för varje hushåll så långt lagret räcker. Tillsammans med bifogad broschyr gör den det mycket enkelt och bekvämt att ta hand om ditt överblivna matfett utan kladd och lukt. Matfett är alltifrån smöret du steker i till mat- och frityroljor av olika slag. Det kan också vara oljan i burken med tonfisk eller soltorkade tomater och det som blir över i långpannan efter en ugnsstekning.