Få olyckor på nyårsnatten – men bensinskatten höjs!

159
Foto: Nguyentuanhung/SkiterPhoto/Pixabay CC0 1.0

Blandad kompott gav ändå en ganska lugn nyårsafton i Kungälv. Kungälvs-Kuriren var ute i natten och besökte lite olika ställen men mötte bara glada människor och vi fick även ett riktigt mäktigt ”inringt” (läs smällt) 2016. Kungälvsborna bjöd på ett av de bästa fyrverkerier undertecknad har sett på länge. En och annan ”lykta” for också iväg upp på natthimlen.

Bil voltade nära Kungälv
I norrgående riktning mellan Angeredsbron och infarten till Kungälv södra inträffade väldigt tidigt på nyårsdagens morgon en singelolycka. Polisen informerar att föraren kan ha somnat bakom ratten. Då bilen hade voltat och var helt demolerad fick man stänga av trafiken under själva bärgningen. Man rapporterar även att den drabbade undkom utan personskador.

Tre gripna för stöld på nyårsnatten
Polisen får larm om att en person blivit bestulen på sin iPad. Han har dock själv kunnat spåra den via ”hitta min iPad” att den var ute ”rörde på sig” på Årsnäsvägen. Polisen loggar in och kan följa tjuvarna till ett gripande. Dessa består av tre, förmodligen icke straffmyndiga men förmodligen oerhört snopna ungdomar. Utredningen kommer att överlämnas till sociala myndigheter.

…så var det detta med bensinskatten!
Redan kl 00.01 när Ni skulle tanka på vägen hem från nyårsmiddagen så fick man känna av priset på bensinskatten. Bensinen upp 48 öre litern och diesel 53 öre litern, detta bara i höjd skatt. Å andra sidan höjdes grundnivån i föräldrarpenningen från 225 till 250 kronor per dag så det kanske jämnar ut sig?

…men så kommer räddningen i nöden av självaste Gwyneth Paltrow för att bota Din baksmälla.
Tappa upp ett bad som är så varmt som du klarar av, häll i bakpulver och magnesiumsulfat. Sitt i 20 minuter för att sedan hoppa in i en iskall dusch i en minut”. Kliv ner i det heta badet igen och sitt där tills du känner dig uppvärmd. Ta ännu en kall dusch.”

Kungälvs-Kuriren undrar – orkar man allt detta med baksmälla?
God fortsättning önskar Kungälvs-Kuriren.

FAKTA
Bakfylla, baksmälla, bakrus, är ett fysiskt och psykiskt tillstånd som följer efter berusning på etanol eller annat berusningsmedel.
Alkohol bryts ned i levern i två steg. Först från etanol till acetaldehyd. Acetaldehyden bryts sedan i sin tur ned till ättiksyra, som kroppen kan använda för att producera energi, därav ölmage. En viss mängd av den i steg ett bildade acetaldehyden bryts dock inte ned till ättiksyra utan fortsätter att cirkulera i kroppen. Acetaldehyd är en kraftig nervirritant och neurotoxin och kan orsaka stor skada i kroppen. Kroppens naturliga försvar mot acetaldehyd (och alla andra aldehyder för den delen) är cystein (en aminosyra) och glutation (en liten cysteininnehållande peptid). Dessa molekyler innehåller en sulfhydrylgrupp som är kemiskt aktiv mot aldehyder. Under sin kamp med att bryta ned aldehyder, immobiliseras cysteinet genom att omvandlas till cystin.
Etanol inhiberar även insöndringen av hormonet vasopressin vilket leder till kraftig urinbildning, något som förklarar uttorkningen vid bakfylla. En bakfylla kan ge ett flertal symtom. Beroende på hur kraftig bakfyllan är kan den ge följande: Torr mun, huvudvärk, illamående, ångest, extra känslighet för ljus och ljud, utmattning, frossa, kräkningar samt nedsatt balans. Bakfylla får man delvis på grund av att kroppen har blivit kraftigt uttorkad.