Båtellet på Marstrand ger plats för nyanlända

486
Marstrands varmbadhus Båtellet (ej bygnaden på bilden) blir nu tillfälligt boende för nyanlända. | Arkivfoto: Joakim Jalin

Kungälv ska i år ta emot 195 nyanlända flyktingar och de första kommer att flytta in till Båtellet och modulhusen på Ängegärde i maj. Mottagandet av nyanlända sker i samråd med Migrationsverket och enligt planerna ska 90 personer komma nu i vår och lika många i september-oktober.

Samtidigt som beslutet att hyra Båtellet fattades pågår ett arbete med att hitta andra, mer långsiktiga lösningar för att lösa bristen på bostäder för nyanlända. Detta berättar informatör Manne Fridell hos Kungälv Kommun i ett pressmeddelande.

tillfälligt boende för nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd

Kungälvs kommun har tecknat ett hyresavtal med Båtellet i Marstrand på ett år med möjlighet till sex månaders förlängning. Båtellet kommer att användas som tillfälligt boende för nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd. – Vi är glada att vi kommit överens om att hyra Båtellet. Det ger oss ett andrum i arbetet med att säkra bra boende för de nyanlända som kommer till Kungälv i år, säger Miriam Markus Johansson, programledare Marstrand.Båtellet kan inhysa 80 personer fördelat på 20 stycken fyrbäddsrum. Till hösten ska vi ha ett par nya modulhus på plats i kommunen, men vi letar också efter lämpliga kommunala fastigheter som vi kan göra om till tillfälliga boenden, säger Jonas Arngården, ansvarig social hållbarhet i pressmeddelandet.

FAKTA
1858 byggdes detta vackra trähus för att bli varmbadhus i dåtidens kanske mest kända kurort. Innan 1800-talet fanns det ingen badkultur i vårt avlånga land att tala om, men så föddes sakta men säkert ett hälsotänk där kropp och själ skulle må bra av kraftfull, syremättad havsluft, salta bad och badmadamers flinka, masserande fingrar. Societeten med kungligheter i spetsen flockades i Marstrand. Öns popularitet som badort växte när man fick reguljära ångbåtsförbindelser med Göteborg 1850. Badbolaget utökade sin verksamhet, och byggde 1856 nya kallbadhus och 1858 ett nytt och mycket större varmbadhus.