Astrid Lindgren-tjugan näst finast i världen

274
Bild: Pressbild Riksbanken

Nästa gång du betalar med en tjugolapp kan du le en smula och känna dig stolt över denna peng. Skall man le när man får ge bort tjugo kronor tänker du.

Jajamensan, tjugolappen med bilden på Astrid Lindgren – vår så älskade författare – som bland annat är mamma till både Pippi Långstrump, Tjorven, Karlsson På taket och många andra älskade böcker och TV-serier för barn och förmodligen för de flesta av oss vuxna, blev utsedd till världens näst bästa sedel.

Vem har sagt detta då?
Det är International Bank Note Society, IBNS*, som varje år utser världens bästa sedlar. Utav 40 deltagande sedlar från hela världen kammade alltså den svenska tjugan hem andrapriset. Priset delades med ryska 100-rubeln, och den kazakstanska 20 000-tengesedeln.

Susanne Meier på Riksbankens presstjänst säger i ett pressmeddelande att man är jättestolt, vi tycker sedeln är jättefin. De nya svenska sedlarna som blev giltiga som betalningsmedel den 1 oktober 2015 har formgivits av Göran Österlund. Juryns motivering av Österlunds design var: ”Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition”. Totalt var det 46 tävlande.

Vad kul – men, vem vann då?
Den pengen kom från Nya Zeeland. 5-dollarsedeln pryds av bergsbestigaren sir Edmund Hillary. Baksidan pryds av en Hoiho-pingvin. IBNS* hyllar vinnarens design – ”häpnadsväckande orangebrun” och ”vackert polymer-fönster”. Den Nya Zeeländska sedeln trycks dock inte i öriket, utan i Kanada.

* IBNS är en samling av sedelsamlare som funnits sedan 1961. De arbetar enligt sin hemsida för att sprida kunskaper om sedlar runtom i världen. För närvarande har man cirka 2 000 medlemmar i 90 länder.

Astrid Lindgren runt 1960 | Foto: Wikipedia Public Domain
Astrid Lindgren runt 1960 | Foto: Wikipedia Public Domain

FAKTA:
Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson den 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland, död 28 januari 2002 i Stockholm, var en svensk barnboks-, sångtext- och manusförfattare samt förlagsredaktör och opinionsbildare. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Beräknad siffra 2010 för försäljningen av böcker är 145 miljoner exemplar och de har översatts till 95 språk. Många av Lindgrens böcker har filmatiserats. Merparten är svenska spelfilmer och återkommande i Lindgrens filmer är kompositören Georg Riedel, regissören Olle Hellbom och skådespelaren Allan Edwall. Det har även producerats några utländska filmer och animeringar av Lindgrens böcker och noveller.