App kan rädda liv på Kungälvsbor

185
Med ett knapptryck kan hjälpen till att rädda liv finnas runt hörnet. | Foto: Stocksnap/Pixabay CC0 1.0

Redan i årsskiftet skrev vi på Kungälvs-Kuriren om ett projekt som kan rädda liv via en ”app” som direkt kan meddela SOS Alarm samt informera om vart närmsta hjärtstartare är placerad. Det är ambulanssjuksköterska Åsa Högstedt, som är projektledare och berättade då att hon fick drygt hundra mejl om dagen i frågan om projektet.

Just nu rekryteras så kallade SMS-livräddare i Västra Götaland och redan har 4000 personer laddat ned en app till sin telefon, som larmar om någon i närheten fått hjärtstopp. SMS-livräddare har funnits i Stockholm i sex år. I Västra Götaland är projektet nu under uppstart. Minst 4 000 personer har laddat ned en särskild app, som kopplas till SOS Alarm, och där larm går ut om någon i närheten får ett hjärtstopp. Den ska också ge information om var närmaste hjärtstartare finns. Varje minut är viktig när det gäller hjärtstopp, skriver Sveriges Radio.

Projektledaren fick själv en tankeställare om behovet

– Jag hade en man som trillade ihop bara hundra meter från mitt hem. Hade jag tittat på tv så hade han kunnat få hjälp om han haft appen. Nu såg jag det ändå och kunde agera, men han hade förmodligen inte överlevt om ingen hade sett honom, säger ambulanssjuksköterskan och projektledaren Åsa Högstedt. Just nu väntar man på att all teknik på SOS Alarm ska synkas och fungera. Men Åsa Högstedt menar att det finns mycket annat som skulle kunna rädda liv, till exempel att alla som köper in hjärtstartare till sina företag eller offentliga platser också registrerar dem. Det finns cirka 5 000 hjärtstartare i regionen men bara 1 800 av dem finns i registret. ”Appen” är gratis och heter ”SMSlivräddare”.